Opis forum
Witam. Probowal juz ktos moze robic te zadanie z php?? Ja za groma nie moge tego zaczac, nie czaje tego. Gdyby ktos mogl to niech podesle chociaz 1 zadanie zebym wiedzial jak to zaczac. Szukalem cos podobnego na necie ale nigdzie nie ma;/
Administrator
Ja w tym tygodniu do tego usiądę ,ale szczerze jeszcze nawet tego na oczy nie widziałem. Jak coś wymyślę to na pewno dam znać
Czito to jest ten link -> http://moodle.ewsie.edu.pl/course/view.php?id=136 . A jak tak sie nie da to wejdz na moodle i z dzialu PODSTAWY PROGRAMOWANIA wejdz w Podstawy Programowania I i tam to bedzię.
więc tak zadanie1 z projektow php dla grup Frąka
function ZamienLiczbyJesliTrzeba(&$liczba1, &$liczba2) { if($liczba1 > $liczba2) { $tmp = $liczba1; $liczba1 = $liczba2; $liczba2 = $tmp; echo "zamienilem "; }else{ echo "nie zamienilem "; } }
pzdr
Administrator
& w zmiennych chyba nie jest potrzebny? Czy jakiś konkretny cel jest tego ?
Proponuje samemu przetestować Jeśli w funkcji użyjemy argumentu bez referencji (&) wtedy jego wartość zmieni się tylko w ciele funkcji, a nie w zewnętrznym skrypcie (czyli to czego potrzebujemy).
pzdr
Administrator
Dałbyś przykład skryptu testującego
include "funkcje.php"; $x = 100; $y = 5; echo $x." ".$y; ZamienLiczbyJesliTrzeba($x, $y); echo $x." ".$y;
oczywiscie definiujemy pehapa na początku i funkcje umieszczamy w pliku funkcje.php
Ostatnio edytowany przez czito (2012-01-07 13:27:52)
tak tylko że ja to nawet nie mam na czym zrobić! Wiec jak mi ktoś nie pomoże to zginę marnie i się nie zobaczymy na kolejnym semestrze
fuck
a to jest tylko programowanie a co będzie się działo na SO ?? Totalna porażka... pomyśleć że to dopiero pierwszy semestr... co będzie dalej? O ile w ogóle będzie xD